Tudtad, hogy a Mátrában van egy forrás, ami csodálatos gyógyulást eredményez a szervezetedben?

Tudtad, hogy a Mátrában van egy forrás, ami csodálatos gyógyulást eredményez a szervezetedben?

ohuta-nyaralo11-760x525

A híres Klarissza-forrás (régebbi átírásban Clarissa-forrás), amely egyike a Mátra mentén található savanyúvizű, népszerű szláv eredetű nevén „csevice” forrásoknak. Az enyhén szénsavas vízben kiemelten magas – literenként 10 mg-ot meghaladó – a vasgálictartalom (vasszulfát – Fe2SO4), ezért rendkívül közkedvelt a vashiányos vérszegénység kezelésében; roboráló ivókúra során naponta 4-6 dl-t kell elfogyasztani belőle, kisebb részletekben.

A vizet természetesen mindenki fogyaszthatja; kifejezetten üdítő hatású, jó szomjoltó. A közelmúltban felújított, jól kiépített vízvételi helynél bárki megtöltheti kulacsát.

A tiszta ivóvíz az egyetlen élelmiszer, amely semmi mással nem pótolható, az emberi élet nélkülözhetetlen feltétele. Segítségével képes a szervezet méregteleníteni önmagát, biztosítani az egészséges savbázis-egyensúlyt, és kontrollálni a vérnyomást – és ez még semmi. Ismerd meg alaposabban a víz jótékony hatásait, és fogyj, szépülj, méregteleníts a segítségével!

Tudtad, hogy a víz hiányára sokkal érzékenyebben reagál a szervezet, mint bármely szilárd étel megvonására? Étel nélkül néhány hétig, akár 50 napig is képes életben maradni az ember, a víz megvonása azonban már 4-5 nap – nagyon jó egészségi állapot esetén egy hét – alatt végzetessé válhat. Szomjazás esetén a szervezet először az izomból vonja el a nélkülözhetetlen vízmennyiséget, és ez az izmok fokozott ingerlékenységével, valamint fájdalmas izomgörcsökkel járhat.

A savas gyógyvizek egy literben 0,03 grammnál több kétszer szénsavas vasat tartalmaznak, többnyire sok szabad szénsav, kétszer szénsavas nátrium és kalcium, néha konyhasó, néha kénsavasnátrium mellett. Eszerint beszélhetünk tisztán vasas vizekről, alkális, alkális-konyhasós, földes és glaubersós vasas vizekről. A vasas fürdőkből a vas a bőrön át szívódik fel a szervezetbe, de a vashiány okozta vérszegénység esetén inkább ivókúrát alkalmazva várható el jó eredmény.  A parádi Clarissa- és István-forrás vagy a mohai Stefánia-forrás vize pontosan ilyen víz.